Cases


Kernschietmachine

Produceren

Machine voor het produceren van zandkernen voor gebruik in een gieterij.
Met de kernschietmachine worden zandkernen gemaakt voor gebruik in een ijzergieterij. De kernen worden ingezet om hiermee een holle kern te kunnen bereiken in gegoten onderdelen, bijvoorbeeld voor gebruik in de automotive sector.

Om de zandkernen te kunnen fabriceren, wordt gebruik gemaakt van een matrijs, welke wordt verwarmd tot circa 300 °C. Bij aanvang van het proces wordt de matrijs hydraulisch gesloten. De matrijs wordt vervolgens hydraulisch 180 graden geroteerd, waarna de zand-hars combinatie van bovenaf pneumatisch vanuit een voorraadvat in de matrijs wordt gespoten. De machine laat dit vat vervolgens gedurende een instelbare tijd 20 graden heen en weer pendelen, waarbij de zand-hars combinatie uithardt. Vervolgens keert de machine weer terug in uitgangspositie en het niet-uitgeharde mengsel valt terug in het voorraadvat. De matrijs wordt geopend en de uitgeharde zandkernen kunnen worden uitgenomen.

Voor de rotatiebeweging wordt gebruik gemaakt van een proportioneel gestuurde hydraulische cilinder, waarbij de positie bepaald wordt door een absolute draadencoder. Verwarming vindt plaats door gebruikmaking van gasverwarming, waarbij een gasmengselpaneel met temperatuurbewaking voor de juiste verwarming zorgt. Door middel van een plateau met nozzles wordt de gehele matrijs gelijkmatig verwarmd. Het geheel wordt gestuurd door een PC-besturing.

Met deze machine is in de 6e Manus® competitie voor bijzondere, gedurfde toepassingen in 2013 een “bijzondere vermelding” verkregen.